Poštovani članovi,

U želji da Vam HKDM pruži pravovremene novosti o dentalnoj medicini, organizaciji stručnih edukacija i kongresa, te ostalih aktualnih novosti važnih za Vaš daljnji rad, molimo Vas da ovim putem dostavite stručnoj službi Komore svoju e-mail adresu na koju ćemo Vam ubuduće slati navedene informacije.

Svoju e-mail adresu, ime i prezime i po mogućnosti članski broj, pošaljite na hkdm@hkdm.hr.

Zahvaljujemo,
HKDM

X

"Novosti svjetske radionice o klasifikaciji: Kritični činitelji u parodontologiji", sudionicima su omogućili iscrpan pogled na nalaze ove radionice i njezine kliničke odjeke. Radionica je okupila više od stotine eksperata iz Europe, Amerika, Australije i Azije, koji su pretresli postojeće izvore, kako bi priredili globalno suglasje, koje će omogućiti da skrb za pacijente bude ujednačena širom svijeta. Hvaleći tijek ovog ekspertnog skupa, prof. Maurizio Tonetti, jedan od predsjedavajućih radionice, "kao snažan, uključiv i otvoren", naglasivši domete, kroz njihovu nepristranu prirodu, s ciljem da budu vjerodostojni što je više moguće, i nadajući se pothvatu sa vizijom, koja će oblikovati buduće liječenje parodonta.

Dr. Keneth Kornman, drugi predsjedavajući radionice, naglasio je kako će nova klasifikacija omogućiti oblikovanje smjera poduke o parodontu i sveučilišnih predmeta, jer će prepoznati  i oduzeti predodžbu nekih zajedničkih zabluda o razvoju parodontitisa. Znamo da težina parodontitisa nije jednostavna funkcija količine plaka na zubima, kao i zadržavanja na njima, kao i da nisu svi jednako osjetljivi na tu bolest, kazao je Kornman.

Sveobuhvatna klasifikacija temelji se na suvremenom dokazu i uključuje ustroj sustava stupnjevanja parodontitisa, ukazujući na težinu i opseg bolesti, uzimajući u obzir životno iskustvo bolesti kao i pacijentovo ukupno zdravlje. Kliničko zdravlje po prvi put utvrđeno je u klasifikaciji, i parodontitis je opisan u četiri stupnja, u rasponu od najmanje do najizraženije jakosti. Rizik i stupanj napredovanja bolesti podijeljeni su u tri razreda, od najmanjeg rizika do njezinog najvišeg razvoja. Stupnjevanje uzima u obzir činitelje rizika kao pušenje, i prisutnost pratećih bolesti, kao npr. dijabetesa. 

Ukupan pregled i konsenzus izvještaja bit će istovremeno objavljen u glasilu Europske parodontološke federacije, EFP, u Journal of Clinical Periodontology i Američke akademije parodontologije, AAP, u Journal of Periodontology. AAP i EFP, ponosni su na globalno i suradno dostignuće, kazao je dr. Steven R. Daniel, predsjednik Američke akademije parodontologije. "Rezultat ove međašne radionice je preoblikovanje klasifikacije bolesti koje vodi u sveobuhvatno planiranje liječenja i omogućava personalizirani pristup skrbi pacijenta. Ovi postupci imat će neizbrisiv utjecaj na znanstveni napredak parodontne skrbi i postupka. 

"Ovo je bio divovski pothvat, od životne važnosti, osiguravajući da se utemelji međunarodni jezik za kliničku skrb, istraživanje i edukaciju, i da poboljša klasifikaciju 1999 sustava, te da računa na brz napredak u znanstvenom znanju dulje od zadnjih dvadeset godina", kazao je prof. Ian Chapple, glavni tajnik EFP-a, i su-predsjedatelj skupine 1 radionice.

"Nova klasifikacija osigurat će globalno dosljedan pristup dijagnosticiranja i rukovođenja, i u konačnici unaprijediti će rezultat liječenja naših pacijenata," kazao je Chapple.

"Sljedeći koraci uključuju pomni odgoj tima oralne skrbi, kako bi se jamčila njegova jednostavnost prepoznata od početka, jer se klasifikacija može učiniti složenom, međutim zapravo je sasvim objektivna, i čini nas sigurnim u djelotvornom vježbanju u njezinoj primjeni." ...opširnije

 

Uredništvo hkdm.hr

 

Izabrao, priredio Zvonimir Kaić

 

Izvor, Dental Tribune International, 22. 06. 2018.

Podijelite