Poštovani članovi,

U želji da Vam HKDM pruži pravovremene novosti o dentalnoj medicini, organizaciji stručnih edukacija i kongresa, te ostalih aktualnih novosti važnih za Vaš daljnji rad, molimo Vas da ovim putem dostavite stručnoj službi Komore svoju e-mail adresu na koju ćemo Vam ubuduće slati navedene informacije.

Svoju e-mail adresu, ime i prezime i po mogućnosti članski broj, pošaljite na hkdm@hkdm.hr.

Zahvaljujemo,
HKDM

X

Ovim putem vas želimo obavijestiti da je Komora u postupku pregovaranja s Hrvatskom zavodom za zdravstveno osiguranje koji je 16. studenog 2018. započeo postupak e-savjetovanja s Nacrtom Odluke o osnovama za sklapanje ugovora o provođenju zdravstvene zaštite iz obveznog zdravstvenog osiguranja.

Komora apsolutno ne prihvaća niti jedan prijedlog iz predloženog teksta Nacrta Odluke jer iste smatra neprihvatljivima za dentalnu struku.

Komora u pregovorima uvjetuje minimalno zadržavanje postojećih standarda i normativa ugovaranja obveznog zdravstvenog osiguranja uz najavu povećanja cijene rada doktora dentalne medicine. Također, Komora otvara pitanje neadekvatnih cijena usluga dentalne tehnike koje se godinama nisu mijenjale, a pod opterećenjem su rasta troškova materijala PDV-a i ostalih troškova rada.

Nakon objave Nacrta odluke zaprimili smo vrlo konstruktivne prijedloge članova koji su zainteresirani za navedene izmjene, a isto tako pojedini članovi izražavaju zabrinutost vezano za predložene izmjene obzirom na pogoršane uvjete skrbi za pacijente, koji su ugroženi navedenim Nacrtom. Naglašavamo da je unazad 12 godina ovaj saziv Komore zaprimao na desetine nacrta i izmjena uvjeta ugovaranja te da smo na svaki odgovorili na način da je stvorena platforma približno razumnih uvjeta za doktore dentalne medicine i dentalne tehničare. Ta platforma podrazumijeva strukovne i financijske mogućnosti pružanja dentalne zdravstvene skrbi.

Ukazujemo i na to da nakon iznošenja naših argumenata postoji vrlo pozitivan stav uprave Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstva zdravstva o uvažavanju naših prijedloga.

Hrvatski doktori dentalne medicine i dentalni tehničari ne izmišljaju sami zahtjevnost i skupoću dentalne medicine, već je to nešto što struka i dentalna industrija nameće sama po sebi.

Naš stav je da danas, kad uzmemo u obzir sve objektivne elemente koji obuhvaćaju dentalnu skrb pacijenata, doktori dentalne medicine i dentalni tehničari žive na granici isplativosti i prisiljeni su vrlo često činiti niz kompromisa na teret pacijenata.

Vrlo često smo svjedoci javnih i manje javnih  optužbi kako doktori dentalne medicine naplaćuju svoje radove koji su izvan opsega, tj. takozvane košarice obveznog zdravstvenog osiguranja, no nitko ne ističe da svi ti doktori dentalne medicine naprave niz postupaka u liječenju pacijenata koje nikada ne naplate niti im bilo tko drugi pokrije te troškove.

Nažalost, navedene izmjene ne mogu biti temelj liječenja građana Republike Hrvatske jer će kratkoročno i dugoročno uzrokovati lanac kompromisa koji će dovesti u budućnosti do još većeg pogoršanja slike oralnog zdravlja. Zbog svega naprijed navedenog, Komora neće moći podržati potpisivanje takvih ugovora, štiteći tako ne samo doktore dentalne medicine i dentalne tehničare nego i cjelokupnu brigu o oralnom zdravlju građana Republike Hrvatske.

 

                                                                                         HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE

Podijelite