Image

Svečano obilježavanje dana svete Apolonije u svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama 

Hrvatska komora dentalne medicine i ove je godine 9. veljače obilježila Dan svete Apolonije, zaštitnice naše struke i pacijenata. Svetoj Apoloniji u čast su posvećene mnoge crkve i oltari u Hrvatskoj i svijetu, a HKDM već dugi niz godina obilježava njen dan u svim područnim sjedištima. Izuzetak je bila prošla godina kada  je zbog loše epidemiološke situacije uzrokovane pandemijom COVID 19 odlučeno da se ovaj događaj za sva područna sjedišta Komore održi na jednoj lokacij uz ograničen broj sudionika i to u svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama. Tada je bogoslužje je prenošeno elektronskim medijem putem službene mrežne stranice Župe Remete i Facebook stranice Hrvatske komore dentalne medicine čime je omogućeno da nam se na misnom slavlju pridruže članovi iz svih područnih sjedišta.

S poboljšanjem epidemiološke situacije, ove se godine, na radost svih članova i vjećnika komore Obilježavanje dana sv.Apolonije ponovno održalo uživo u svim područnim sjedištima.Tako je u područnom sjedištu Zagreb održano misno slavlje u svetištu Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama.Također je organizirano hodočašće od sjedišta Komore u Kurelčevoj ulici broj 3 do crkve u Remetama. Hodočasnici su se okupili pred sjedištem Komore te ugodnom šetnjom uz razgovor i molitvu su došli na početak misnog slavlja u svetište u Remetama. Unatoč prohladnoj večeri u Remetama se okupilo članstvo HKDM-a (doktori dentalne medicine, dentalni tehničari, asistenati) te vodstvo komore predvođeno predsjednikom HKDM-a prim. Hrvojem Pezom dr. med. dent. Nazočan je bio. i prof. dr. sc. Pavel Kobler dr.med.dent., predsjednik područnog sjedišta Zagreb mr. sc. Ante Omrčen, dr. med. dent., zamjenica predsjednika područnog sjedišta, mr. sc. Andrijana Kovačić, dr. med. dent., Davor Borić, dr. med. dent., Dorotea Gjumlić, dr. med. dent., Hrvoje Medija, dr. med. dent. mr. sc. Žarko Udiljak, dr. med. dent. Vesna Krizmanić, viša dentalna tehničarka... Euharistijsko slavlje predvodio je o. Antonio Mario Čirko župnik svetišta Uznesenja Blažene Djevice Marije, uz koncelebraciju o. Ilije Tipurića, župnog vikara i prof. dr. sc. Josipa Šimunovića dekana Katoličkog bogoslovnog fakulteta koji je i duhovnik Hrvatskog kršćanskog društva dentalne medicine. Remetski župnik o. Antonio Mario Čirko čestitao je prisutnima (dentalnim asistentima, dentalnim tehničarima, doktorima dentalne medicine) ali i pacijentima dan sv. Apolonije, izrazivši radost što smo se ove godine okupili u svetištu u tako velikom broju.
Posebnu zahvalu je uputio hodočasnicima. U nadahnutoj propovijedi nam se obratio biranim riječima, te je  ocrtao život i mučeništvo sv. Apolonije koju su vjernici uzeli za zagovornicu u zubobolji. Bez obzira na sve patnje, i gubitak života, ona je ostala vjerna svojim idealima. Podsjetio nas je na žrtvu koju je sv. Apolonija podnijela za vjeru te ukazao na važnost pomaganja svima, osobito našim pacijentima. Članovima Komore poželio je da ih u njihovom napornom i odgovornom svakodnevnom radu prati, štiti i nadahnjuje život i djelo sv. Apolonije. Prigodnim riječima okupljenima se obratio i dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta prof. dr. sc. Josip Šimunović i duhovni pratitelj Hrvatskog kršćanskog društva dentalne medicine. Istaknuo je koliko je važno obilježavanje Dana sv. Apolonije i potaknuo nas da razmislimo što se od blagdana sv. Apolonije može uzeti za vlastite dane darovanog života? I po nama se može vidjeti lijepo lice Crkve, a možemo reći i društva u kojem živimo, zaključio je prof. Šimuović. U završetku svog obraćanja je rekao kako smo svi pozvani biti sveti, živeći svoj život s ljubavlju i pružajući svjedočenje u svakodnevici.
Nakon misnog slavlja strukovno druženje se kasnije nastavilo u prostorima župe, gdje je prof. Zvonimir Kaić priredio i prilagodio s FDI (World Dental Federation)-ovog izvornika kratko predavanje vezano uz Svjetski dan oralnog zdravlja, a za koje izrazio želju da ga održi upravo na Dan sv. Apolonije. Nakon predavanja, večer smo proveli družeći se, pri tom izmjenjujići dojmove o struci, pacijentima i izazovima s kojima se danas susrećemo. U trosatnom druženju koje proteklo u ugodnoj atmosferi vrijeme je proletilo u trenu. Druženje je završilo s osmijesima na licu, pozitivnom energijom u srcu i nadom u bolje sutra, baš kako i priliči Obilježavanju dana svete Apolonije.


 
 








 
hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store