POREZ NA DODANU VRIJEDNOST

Kao što smo vas već prethodno obavijestili, 1. siječnja 2020. godine stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost.

Prihvaćenim zakonskim izmjenama, osobito člankom 6. i 18. Zakona, članovi Hrvatske komore dentalne medicine - doktori dentalne medicine i dentalni tehničari stavljeni su u izuzetno neugodan položaj, a njihova poslovna i životna egzistencija je drastično ugrožena. Radi navedenog, Komora je uputila hitan dopis Ministarstvu financija, Poreznoj upravi, Ministarstvu turizma i Ministarstvu zdravstva, u kojima je potanko obrazložila novonastalu situaciju i posljedice koje će uslijediti nakon primjene izmijenjenog zakonskog teksta. Analizom stanja i mogućim posljedicama, Komora je prezentirala upravo razloge koji ne opravdavaju povratno djelovanje zakona te predložila hitnu odgodu, odnosno izuzeće od primjene odredbi prihvaćenog Zakona u provedbenim aktima. Predmetni je dopis odmah objavljen u cijelosti na web stranici Komore.

Ovim putem vas obavještavamo da Komora ne odustaje od svojih stavova iznesenih u dopisu dostavljenom nadležnim državnim tijelima, temeljem čega su u tijeku pripreme za ponovno elaboriranje i osporavanje izmijenjenih zakonskih odredbi, pri čemu će Komora iskoristiti sve pravne alate u svrhu zaštite vaših  interesa te vaše poslovne i životne egzistencije.

Slijedom naprijed navedenog, pozivamo sve zainteresirane članove Komore da nam dostave svoje primjedbe, sugestije i prijedloge vezane uz primjenu predmetnih zakonskih odredbi na mail hkdm@hkdm.hr.

 

HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE