PRIOPĆENJE PREDSJEDNIKA KOMORE
o poduzetim mjerama i radnjama Komore u epidemiološkoj situaciji širenja virusa COVID-19

Poštovane kolegice i kolege doktori dentalne medicine, tehničari i asistenti,

U ovoj epidemiološkoj situaciji koja nas okružuje, dužnost mi je  upoznati vas sa svim mjerama i radnjama, koje ja osobno, zajedno sa svojim suradnicima i stručnom službom komore poduzimamo, kako bismo sačuvali svoju profesionalnu, osobnu i obiteljsku egzistenciju, a istodobno liječili naše pacijente i osiguravali naš segment zdravstvenog sustava RH.

Još prošli tjedan donio sam Odluku o osnivanju i imenovanju Kriznog stožera za upravljanje protokolima Komore u ovoj epidemiološkoj situaciji, koji će svojim radom pomoći u realizaciji prijedloga i odluka nužnih za prevladavanje ove situacije.

Izazovi koji su pred nama moraju zadovoljiti više elemenata :

• Osigurati funkcioniranje zdravstvenog sustava kojemu i mi pripadamo
  • Osigurati zdravlje našim pacijentima
  • Osigurati zdravlje sviju nas koji liječimo pacijente
  • Pripremiti se tijekom a posebice nakon ove epidemije za ekonomske izazove održavanja naših ordinacija i laboratorija kako bismo izbjegli privatne i poslovne moguće poteškoće ekonomske ugroze

U situaciji kada smo uz naš profesionalni rad svakodnevno izloženi mogućoj zarazi, moramo maksimalno zaštiti sebe i osigurati sigurnost naših pacijenata. Procjenu naše potrebe u zdravstvenom sustavu ali i procjenu dentalne medicine kao moguće epidemiološke ugroze komuniciramo svakodnevno sa državnim tijelima i usklađujemo naše preporuke sa preporukama kriznih stožera i Ministarstva zdravstva. Svjedoci smo izvrsnom vođenju epidemiološke situacije od strane Vlade RH, našega Ministarstva, Zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera, te moramo vjerovati u ispravnost njihove procijene i provoditi zadane smjernice u cilju očuvanja općeg zdravlja.

Na žalost, okruženje ugroze u kojima obavljamo našu djelatnost, procjenjujemo u samom vrhu izloženosti. Našim pacijentima ne možemo staviti maske na usta, radimo u oblaku aerosoli iz usne šupljine uz velike brzine rotirajućih instrumenata, a vrlo često pružamo pomoć u akutnim situacijama kod pacijenata koji su blizu ili unutar rizičnih epidemioloških skupina.

Sukladno objavljenim preporukama, podržavamo osobne odluke raditi ili ne, jer držimo da uvjeti rada nisu svima isti i mogućnost samozaštite nije uvijek ista.

I tu bih se nadovezao na drugi, u budućnosti potencijalno puno veći problem.

U očekivanju odluke države i državnih institucija da li mi u dentalnoj zdravstvenoj zaštiti nastavljamo raditi, postavlja se pitanje opstanka, kako naših praksi, laboratorija ali i pojedinaca kojima prijeti egzistencijalna ugroza. Bilježimo u komori, sve veći broj kolega koji ostaju bez radnog mjesta zbog financijske krize u koju su dospjeli njihovi poslodavci. I bez obzira da li radimo u potpuno privatnoj praksi, ugovorenoj ordinaciji ili smo zaposlenici državnih ustanova, domova zdravlja ili klinika, neizvjesnost je svima ista a financijska ugroza neizbježna.

Uvjereni smo da će i ovo proći i da će naši životi biti kao i prije ove epidemije, no posljedice će ostati. Nadamo se ne zdravstvene, no zasigurno ostaju financijske. U ovom periodu potrebno je osigurati plaće za zaposlenike, doprinose i kredite, režije…

Mediji govore o ustupcima kako će se odgoditi plaćanje doprinosa, poreza i kredita… odgoditi ali ne i subvencionirati…jer odgoda nam na kraju ipak donosi da to moramo podmiriti. Na žalost puno je različitih životnih situacija, kreditnih, stambenih, obiteljskih…

Upravo zbog toga, Komora vrlo intenzivno sudjeluje u pripremama i pregovorima sa nadležnim tijela od kojih smo zatražili za ugrožene subjekte i pojedince :

• osiguranje dostupnosti zaštitne opreme iz robnih rezervi,
  • pronalaženje mjera za očuvanje radnih mjesta u ordinacijama i laboratorijima,
  • oslobađanje plaćanja doprinosa, prireza, poreza te ostalih davanja u periodu trajanja epidemije
  • uvođenje programa, preko sustava Hrvatskog zavoda za zapošljavanje sufinanciranja plaća zaposlenika u minimalnom iznosu od 50%,
  • moratorij na otplatu kredita i pripadajućih kamata uz mogućnost smanjenja ili subvencioniranja kamatnih stopa od strane HBOR-a
  • jasno definiran stav HZZO-a o isplati ukupnih financijskih sredstava ordinacijama u slučaju obustave rada u dentalnoj medicini
  • osiguravanje tehnički opremljenih ordinacija po županijama sa mogućnostima pružanja akutnih zahvata pacijentima pod sumnjom ili dokazanom bolesti uzrokovanom COVID-19
  • poštivanje autonomnih odluka zaposlenika u dentalnoj medicini u zdravstvenim ustanovama javnog ili privatnog vlasnika o obimu i načinu pružanja dentalne skrbi, a sukladno njegovoj profesionalnoj procjeni

Komora aktivno sudjeluje i u postupku definiranja statusa ugroženog gospodarstvenika uslijed djelovanja zaraze.

Temeljem Odluke ministra zdravstva o proglašenju epidemije bolesti, tečajeve stručnog usavršavanja više nismo u mogućnosti provoditi u obliku profesionalnog okupljanja. Donesena je Odluka o virtualnom načinu edukacije, s time da ćemo vas već uskoro obavijestiti o samom postupku tog usavršavanja.

Komora mora osjetiti teškoću situacije i doprinositi,  ne samo profesionalno već i empatijski svakom svom članu. Upravo zbog toga odredio sam žurno razmatranje odluka o privremenom ukidanju članarine za djelatnike i vlasnike ugroženih poslovnih subjekata, te maksimalno učinkovitoj i dostupnoj virtualnoj trajnoj edukaciji uz znatno smanjenje kotizacije.

Molim vas da pratite web stranicu Komore, putem koje vas možemo obavještavati o svemu aktualnom što podliježe mogućim dodatnim i naglim promjenama.

Osnovna zadaća vaše strukovne organizacije uvijek je bila i biti će objektivnost i profesionalnost u provođenju mjera i postupaka . A sada, u ovoj epidemiološkoj situaciji, važno je da svi zajedno uspijemo prebroditi probleme, ostati profesionalci okupljeni u Komori kroz koju smo uvijek znali, samostalno i jedinstveno, zaštititi naše pacijente i našu struku.

Sa željama da ostanemo zdravi i nadama vraćanja naših svakodnevnih života.

PREDSJEDNIK KOMORE

Mr. sc. Hrvoje Pezo, dr. med. dent.