Opća skupština Ujedinjenih naroda 14. prosinca 1990. godine utvrdila je 1. listopada kao Međunarodni dan starijih osoba (Rezolucija 45/106). Ove godine obilježit će se tri desetljeća ovog međunarodnog Dana, kao i dijamantni jubilej Ujedinjenih naroda, 1945. - 2020. Ovogodišnji Dan bitno će se razlikovati od prethodnih, jer se uplela pandemija COVID - 19, koja je osobito utjecala na pobol i mortalitet starijih osoba diljem svijeta.
Stoga se nameće pitanje, 

Pandemije: mijenjaju li način na koji se odnosimo prema starosti i starenju?

2020. godina obilježava se 75. godišnjica Ujedinjenih naroda i 30. obljetnica Međunarodnog dana starijih osoba. Ove godine dogodio se je i COVID-19, koji je izazvao preokret u cijelom svijetu. S obzirom na veće rizike s kojima se suočavaju starije osobe tijekom izbijanja pandemija poput COVID- a -19, politike i programski zahvati moraju biti usmjereni na podizanje svijesti o njihovim posebnim potrebama. 

Prepoznavanje doprinosa starijih osoba vlastitom zdravlju i višestruke uloge koju imaju u fazama spremnosti i odgovora na trenutnu i buduću pandemiju također je važno...opširnije

https://www.un.org/en/observances/older-persons-day

Jeste li znali da će do 2020., na globalnoj razini, broj osoba starih 60 godina i starijih, premašiti broj djece mlađih od pet godina? 

By 2020, the number of people aged 60 years and older will outnumber children younger than 5 years!

Grad Zagreb će ove godine održati 17. Gerontološki tulum 1. listopada. Međutim, u odnosu na prethodne godine ovaj Dan potpuno će se razlikovati od prethodnih, a glavni režiser bit će pandemija koronavirusa-19...više

https://zagreb.hr/medjunarodni-dan-starijih-osoba-promocija-zagrebac/162116

Rubrika "Izdvojene vijesti"

Uredništvo hkdm.hr

Izabrao, priredio Zvonimir Kaić

Izvori: 

Mrežna stranica Ujedinjenih naroda  www.un.org/en/observances/older-persons-day

Mrežna stranica grada Zagreba, https://zagreb.hr/medjunarodni-dan-starijih-osoba-promocija-zagrebac/162116