EMA-in odbor za ljudske lijekove (CHMP) zaključio je da se dodatna doza cjepiva protiv COVID-19 Comirnaty (BioNTech/Pfizer) i Spikevax (Moderna), može dati ljudima s jako oslabljenim imunološkim sustavom, najmanje 28 dana nakon druge doze.

Preporuka dolazi nakon što su studije pokazale da je dodatna doza ovih cjepiva povećala sposobnost stvaranja antitijela protiv virusa koji uzrokuje COVID-19 kod pacijenata s presađenim organima s oslabljenim imunološkim sustavom. [1] [2]

Iako nema izravnih dokaza da je sposobnost stvaranja antitijela u ovih pacijenata zaštićena od COVID-19, očekuje se da bi dodatna doza povećala zaštitu barem kod nekih pacijenata. EMA će nastaviti pratiti sve podatke koji se pojave o njezinoj učinkovitosti.

Podaci o proizvodima oba cjepiva bit će ažurirani kako bi uključivali ovu preporuku..https://www.ema.europa.eu/en/news/comirnaty-spikevax-ema-recommendations-extra-doses-boosters

hrvatski

Rubrika Novosti

Uredništvo hkdm.hr

Izabrao, priredio Zvonimir Kaić

Izvor: Mrežna stranica EMA-e, https://www.ema.europa.eu/en/news/comirnaty-spikevax-ema-recommendations-extra-doses-boosters, 4. listopada 2021.