FDI pohvaljuje strategiju i poručuje SZO-u da je spreman podržati razvoj naknadnog akcijskog plana i okvira za praćenje do 2023.

Obilježavamo povijesni trenutak za zajednicu oralnog zdravlja na 75. skupštini (WHA75) Svjetske zdravstvene organizacije, jer su države članice službeno odobrile i usvojile Globalnu strategiju oralnog zdravlja, tijekom intenzivnog tjedna rasprava o prepunom Dnevnom redu, koji je započeo 22. svibnja i zaključuje danas.

Strategija je rezultat dugog procesa koji je pokrenut 2020., a predvodila ga je Šri Lanka država članica, koja je u izjavi – koju je podržalo 17 drugih država članica – 146. Izvršnom odboru SZO-a, izjavila da:

“... postoji hitna potreba za većom međunarodnom političkom predanošću oralnom zdravlju i njegovoj integraciji u primarnu zdravstvenu zaštitu. Oralna zdravstvena njega ne bi trebala biti izolirani dio unutar domene zdravstvene skrbi. To bi trebalo biti jasno ugrađeno u programe NCD (nezaraznih masovnih bolesti) i UHC (opće zdravstvene pokrivenosti).”

Zauzimanjem Šri Lanke u kombinaciji sa snažnom potporom država članica, rezultiralo je time da je SZO 2021. odobrila Rezoluciju o oralnom zdravlju, koja je pozvala na razvoj nacrta globalne strategije do 2022. FDI je djelovao među svojim članovima, kao i drugim udrugama i partnerima za NCD (nezarazne masovne bolesti), kako bismo osigurali da se naš glas čuje tijekom ključnih faza konzultacija, kada je sadržaj u strategiji bio u izradi. Danas odobrena verzija zapravo je uključila mnoge prijedloge iznesene u okviru zajedničkog odgovora koji je podnio FDI uz potporu 65 organizacija...opširnije  

hrvatski

Rubrika 'Novosti'

Uredništvo hkdm.hr
Izabrao, priredio Zvonimir Kaić

Izvor: https://www.fdiworlddental.org/global-oral-health-strategy-approved-who-world-health-assembly, 24. svibnja 2022. godine