U nastojanju da unaprijede otkrivanje i liječenje raka usne šupljine, istraživači sa Sveučilišta Queen Mary iz Londona razvili su prvi test lančane reakcije polimerazom (PCR) za otkrivanje raka usne šupljine. Osim davanja brzih rezultata, test, nazvan kvantitativni sustav dijagnosticiranja malignog indeksa (qMIDS), isplativ je i jednostavan za upotrebu te može smanjiti pritisak na sredstva zdravstvene usluge u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi, rak usne šupljine šesti je najčešći rak na svijetu. U Velikoj Britaniji svake se godine otkrije oko 8300 slučajeva raka na ovom dijelu tijela. Iako sedam od deset takvih slučajeva raka počinje s premalignim lezijama, samo će jedna od deset takvih lezija prerasti u rak.

Do sada, istraživači nisu bili u stanju pronaći optimalan način za identificiranje lezija koje bi mogle postati kancerogene. Jedna od metoda bila je upotreba sustava ocjenjivanja za ispitivanje uzoraka tkiva pod mikroskopom. Međutim, sustav malignog ocjenjivanja često nema točnost i preciznost...opširnije

hrvatski

Uredništvo hkdm.hr,

Izabrao, priredio Zvonimir Kaić

Izvor: Dental Tribune International, 3. 6. 2022.