Autor: Jeremy Booth, Dental Tribune International, četvrtak, 16. lipnja 2022., KOPENHAGEN, Danska: Europska parodontološka federacija (EFP) objavila je 10. lipnja 2022., nove smjernice o IV. stupnju parodontitisa, označavajući završetak preporuka utemeljenih na dokazima za sve faze bolesti. Nove smjernice bile su tema posvećene sjednice na EuroPerio10, a znanstveni predsjedatelj događaja, prof. David Herrera komentirao je da je uspješno liječenje parodontitisa u IV. stupnju, posebno izazovno jer samo liječenje nije dovoljno.

O novim smjernicama govorila su u Kopenhagenu 16. lipnja na EuroPerio10, tri stručnjaka uključena u različita područja liječenja zuba. Prema riječima prof. Herrere, liječenje parodontitisa u IV. stupnju zahtijeva od kliničara da gledaju dalje od liječenja i “rade u bliskom kontaktu s drugim stomatološkim specijalistima na vraćanju izgubljene funkcije i upravljanju posljedicama bolesti”.

Dr Maurizio Tonetti, profesor parodontologije na medicinskom fakultetu Sveučilišta Jiao Tong u Kini i koautor smjernica, pohvalio je napredak koji je najavljen ovim dokumentom. Izjavio je: "Ovaj detaljni dijagnostički proces ključan je jer nam omogućuje izradu multidisciplinarnog plana liječenja na temelju onoga što je tehnički i biološki izvedivo, isplativo i u skladu s prioritetima i očekivanjima pacijenta."

EFP je naglasila da terapija počinje s preporukama dostupnim za I. stupanj, II. stupanj i III. stupanj parodontitisa, te da dodatni tretmani za IV. stupanj bolesti mogu uključivati ortodontsku terapiju i izradu proteza za zamjenu zuba koji nedostaju. Profesor Herrera je, međutim, komentirao da "vađenje zuba radi postavljanja zubnih implantata nije razumna opcija ako se zubi mogu zadržati."...opširnije 

hrvatski,

Rubrika 'Novosti'

Uredništvo hkdm.hr

Izabrao, priredio Zvonimir Kaić

Izvor: EFP presents new guideline on Stage IV periodontitis, Dental Tribune, 16th June 2022