hkdm - ced
hkdm - ced
Nezarazne bolesti
12. 12. 2023.
Zdravstvene organizacije se ujedinjuju
 

"Integrirati oralno zdravlje u opće zdravlje"


Okrugli stol FDI-a

 

Na okruglom stolu koji je sazvao FDI, više zdravstvenih organizacija ujedinilo se kako bi istražilo strategije za prevenciju NCD-a (nezaraznih bolesti), uključujući oralne bolesti, kroz integrirani pristup.

Prevalencija oralnih bolesti i dalje je hitan javnozdravstveni izazov koji pogađa oko 3,5 milijarde ljudi diljem svijeta. Održavanje dobrog oralnog zdravlja donosi mnoge dobrobiti, uključujući doprinos općem zdravlju i dobrobiti. S obzirom na to da oralne bolesti dijele zajedničke čimbenike rizika s nekoliko nezaraznih bolesti (NCD), to čini međusobne veze između oralnog zdravlja i širih zdravstvenih problema još jačim.
Izvješće FDI-ja Vision 2030 naglašava važnost integriranog pristupa za učinkovitiju prevenciju i liječenje oralnih bolesti. FDI poduzima konkretne korake prema ostvarenju ove vizije, a najnoviji je bio domaćin okruglog stola koji je okupio nevladine zdravstvene organizacije kako bi raspravili pristupe integraciji oralnog zdravlja u širi kontekst općeg zdravlja.

FDI održava okrugli stol na visokoj razini o ulozi oralnog zdravlja u općem zdravlju

FDI je 8. studenoga 2023. godine, sazvao okrugli stol na visokoj razini s dionicima iz različitih javnozdravstvenih organizacija. Svrha okruglog stola bila je podići svijest o važnosti oralnog zdravlja u ukupnim zdravstvenim ishodima, identificirati izazove i prilike za integraciju oralnog zdravlja i općeg zdravlja u globalne zdravstvene politike i praksu, razmijeniti znanje i najbolje prakse, identificirati buduća područja suradnje i traženje potpore za “Studeni bez šećera”.

Tijekom događaja, rasprave su se bavile ključnim pitanjima vezanim uz oralno zdravlje, naglašavajući utjecaj konzumacije šećera, te istraživale strategije za sprječavanje nezaraznih bolesti kroz integrirani pristup. Sudionici su doprinijeli svojim gledištima, usredotočujući se na pristupe temeljene na dokazima, razvojne politike i zajedničko djelovanje.

Zbornik okruglog stola, objavljen u povodu Općeg dana zdravstvene zaštite 12. prosinca, identificira višestruke pozive na akciju kao što su ciljanje teško dostupnih populacija, globalne i lokalne obrazovne kampanje te angažman različitih dionika i skupina za zagovaranje. Nadalje, FDI je pozvao sudionike da podrže studeni bez šećera i stvore zajednički globalni napor za rješavanje problema prekomjerne konzumacije šećera.

Okrugli stol je podržao Colgate.

​Oralno zdravlje i opće zdravlje

Oralno zdravlje u općem zdravstvu - zbornik radova okruglog stola

Pročitaj više

 

Hvala organizacijama koje su sudjelovale na okruglom stolu Oralno zdravlje u okviru Općeg zdravlja

 

Alzheimerova bolest International
C3 Suradnja za zdravlje
Globalna federacija za brigu o sebi
Međunarodna farmaceutska federacija
Međunarodno vijeće medicinskih sestara
Međunarodna federacija za dijabetes
NCD savez
Svjetska federacija za srce
Svjetska zdravstvena organizacija
Savez svjetskih zdravstvenih radnika
Svjetsko medicinsko udruženje
Svjetska federacija za pretilost
Svjetska fizioterapija
 
hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store