hkdm - logo
Zagreb, travanj 2018.

Na temelju članka 14. stavka 2. Zakona o reguliranim profesijama i priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija („Narodne novine“ br. 124/09 i 45/11), članka 39. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zdravstvenoj zaštiti („Narodne novine“ br. 82/2013) i članka 33. točka 1. Statuta Hrvatske komore dentalne medicine („Narodne novine“ br. 18/18), Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora), na 8. sjednici održanoj 9. prosinca 2017. i 15. sjednici održanoj dana 24. travnja 2018. godine donosi

Pravilnik

O IZMJENI PRAVILNIKA O POSTUPKU I UVJETIMA PRIZNAVANJA INOZEMNIH STRUČNIH KVALIFIKACIJA ZA OBAVLJANJE DENTALNE MEDICINE
Članak 1.
U članku 3. Pravilnika o postupku i uvjetima priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija za obavljanje dentalne medicine, koji je donesen na 36. sjednici Upravnog vijeća održanoj 23. rujna 2013. godine i Pravilnika o izmjeni Pravilnika o postupku i uvetima priznavanja stručnih kvalifikacija za obavljanje dentalne medicine koji je donesen na 53. sjednici održanoj 12. prosinca 2014. (u daljnjem tekstu: Pravilnik), dodaje se novi stavak 1., a dosadašnji stavak 1. postaje stavak 2.:
„Značenje izraza:
„Trajne kvote“ – Slobodna mjesta za obavljanje razdoblja prilagodbe u postupku priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija.  Utvrđuje ih Upravno vijeće Komore, na temelju mišljenja ustanove u kojoj se obavlja razdoblje prilagodbe koje ih predlaže prema svojim mogućnostima a uzimajući u obzir medicinsko tehničku opremu, dostupnost  osposobljenog stručnjaka za provođenje nadzora, prostor i  nesmetano odvijanje redovne nastave  i praksu.
„Ustanove za obavljanje razdoblja prilagodbe“- Stomatološki fakultet u Zagrebu, Medicinski fakultet Studija dentalne medicine u Rijeci, Medicinski fakultet Studija dentalne medicine u Splitu i ostale obrazovne ustanove s kojima Komora ima sklopljen ugovor o poslovnoj suradnji za obavljanje razdoblja prilagodbe.  
„Lista kandidata“ – lista s popisom kandidata koji su kao dopunsku mjeru izabrali razdoblje prilagodbe.
„Otvaranje kvota“ – oslobađanje mjesta za obavljanje razdoblja prilagodbe u ustanovama za obavljanje razdoblja prilagodbe.
„Dnevnik povođenja razdoblja prilagodbe“ – plan i program rada kandidata za razdoblje prilagodbe. Izrađuje ga ustanova za obavljanje razdoblja prilagodbe, a prema privremenom rješenju o odabiru dopunske mjere Komore.
„Kolegij“- razlikovni predmet utvrđen prilikom vršenja usporedbe obrazovnih programa dokumentacija koju obavlja Povjerenstvo za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije i usporedbu obrazovnih programa dokumentacije doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara i dentalnih asistenata pri Hrvatskoj komori dentalne medicine.
„Kolokvij“ – interimni ispit koji se polaže za svaki kolegij posebno nakon odslušanog pojedinog kolegija.
„Završni ispit razdoblja prilagodbe“- ispit koji polaže svaki od kandidata nakon što završi s prilagodbom i položi sve kolokvije iz svih kolegija. Sastoji se od pismenog i usmenog dijela. Provodi ga komisija koju čine predstavnici Komore i ustanove za obavljanje razdoblja prilagodbe, a koju imenuje Izvršni odbor Komore.“
 
Članak 2.
Iza članka 17. Pravilnika, dodaju se novi članci 17.a., 17.b., 17.c. i 17.d.
„Članak 17.a.
Komora utvrđuje trajne kvote za obavljanje razdoblja prilagodbe u postupku priznavanja inozemne stručne kvalifikacije u ustanovama za obavljanje razdoblja prilagodbe, a na temelju mišljenja ustanove za obavljanje razdoblja prilagodbe.
Ustanove za obavljanje razdoblja prilagodbe daju mišljenje o broju trajnih kvota prema mogućnostima medicinsko tehničke opreme, dostupnosti  osposobljenog stručnjaka za provođenje nadzora, prostora i s obzirom na nesmetano odvijanje redovne nastave  i prakse u ustanovi u kojoj bi se provodilo razdoblje prilagodbe.
Trajne kvote utvrđuje Upravno vijeće Komore.
Kvote se popunjavaju prema listi kandidata za razdoblje prilagodbe. Lista kandidata se formira prema načelu prvenstva, odnosno datumu zaprimanja zahtjeva za priznavanje inozemne stručne kvalifikacije. U slučaju da su zahtjevi zaprimljeni isti dan, tada se rangiraju abecednim redom prezimena pa imena kandidata.
Liste kandidata se radi osiguravanja načela transparentnosti objavljuju na službenoj Internet stranici Komore. Svaki kandidat mora dati pisanu suglasnost o objavi imena i prezimena na Internet stranici Komore.
Kod otvaranja kvota obavještava se prvi sljedeći kandidat na listi kandidata. Rok za dostavu odgovora o prihvaćanju ili odbijanju ponuđene kvote je 7 dana od zaprimanja obavijesti.  Protekom roka od 7 dana smatra se da je kandidat odbio ponuđenu kvotu. Ako kandidat odbije pristupiti razdoblju prilagodbe u ustanovi za koju se otvorila kvota, tada se obavještava prvi sljedeći kandidat na listi i tako sve do popunjavanja otvorene kvote. Kandidati s liste koji odbiju obavljanje razdoblja prilagodbe u trenutku otvaranja kvote, ostaju na listi jednako rangirani bez obzira na odbijanje ponuđene kvote.
Članak 17.b.
Nakon što je kandidat upućen na razdoblje prilagodbe, ustanova u koju je upućen, dužna je Komori dostaviti dnevnik provođenja razdoblja prilagodbe. Dnevnikom provođenja razdoblja prilagodbe propisan je plan programa i rada kandidata tijekom prilagodbe, kao i svi kolegiji koje je kandidat obvezan odslušati. Mentor kandidata ovjerava dnevnik razdoblja prilagodbe.
Nakon svakog kolegija, kandidat je obvezan pristupiti pisanom kolokviju.
Na kolokviju iz stavka 2. ovog članka zadovoljio je kandidat koji ostvari najmanje 75 % točnih odgovora.
Svaki od kolokvija  mogu se polagati najviše tri puta, nakon čega kandidat gubi pravo polaganja tog kolokvija u tekućoj akademskoj godini.
Kandidat je obvezan prisustvovati onolikom broju sati i na onim kolegijima kako je propisano privremenim rješenjem o odabiru dopunske mjere Komore.
Članak 17.c.
Tijekom trajanja razdoblja prilagodbe vrše se redovne kontrole u svrhu provjere nazočnosti kandidata na prilagodbi.
Kontrole iz stavka 1. ovog članka provodi komisija  Komore.
U slučaju da kandidat ne bude nazočan više od 3 puta tijekom provođenja redovne kontrole, obvezan je u cijelosti ponovno odslušati  svaki od kolegija na kojima nije bio nazočan.
Članak 17.d.
Nakon odslušanih kolegija i položenih kolokvija iz svakog od kolegija kandidat je obvezan pristupiti završnom ispitu razdoblja prilagodbe.
Na završnom ispitu razdoblja prilagodbe iz stavka 1. ovog članka zadovoljio je kandidat koji ostvari najmanje 75 % točnih odgovora iz pismenog dijela i 75% točnih odgovora iz usmenog dijela.  
Nakon uspješno položenog završnog ispita kandidatu se izdaje potvrda o uspješnom obavljanju razdoblja prilagodbe, koju dostavlja Komori.
Završni ispit može se polagati najviše dva puta. Ako kandidat nakon dva puta ne zadovolji na završnom ispitu razdoblja prilagodbe, izdaje mu se potvrda o neuspješnom obavljanju razdoblja prilagodbe.“
 
Članak 3.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu 8 dana od dana objave na oglasnoj ploči Komore.
 
KLASA: 011-02/17-01/06
URBROJ: 497-03/01-17/01
Zagreb, 24. travnja 2018.
 
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Miroslav Sikora, dr. med. dent.
sikora potpis pecat
hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store