Image
Na temelju članka 20. Zakona o dentalnoj medicini („Narodne novine" br. 121/03, 117/08 i 120/09 i članka 33. točka 1. Statuta Hrvatske komore dentalne medicine («Narodne novine» br. 18/18), Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora) na svojoj 30. sjednici održanoj 15. travnja 2019. godine donosi
 

Pravilnik

O NAČINU OGLAŠAVANJA ČLANA KOMORE

I. OPĆA ODREDBA

Članak 1.
Odredbama ovog Pravilnika određuje se način oglašavanja doktora dentalne medicine, dentalnog tehničara i dentalnog asistenta (u daljnjem tekstu: član Komore), koji obavlja svoju djelatnost (u daljnjem tekstu: dentalna medicina) u ordinaciji, zdravstvenoj ustanovi ili u trgovačkom društvu.
Odredbe ovog Pravilnika odnose se na člana Komore koji ima status nositelja ordinacije ili laboratorija, koji ima ordinaciju u grupnoj praksi, ugovornog doktora dentalne medicine, osnivača ili vlasnika zdravstvene ustanove, odnosno trgovačkog društva u kojima se obavlja zdravstvena djelatnost te zaposlenika u ordinaciji odnosno grupnoj praksi, zdravstvenoj ustanovi ili trgovačkom društvu.
Ćlanak 2.
Odredbama ovog Pravilnika utvrđuju se strukovne i etičke norme kao obvezujuće norme za sve članove Komore, bez obzira na naputke poslodavca ili radnu obvezu nametnutu članu Komore.
U slučaju ponašanja poslodavca suprotno etičkim normama, član Komore obvezan je o istome u pismenom obliku obavijestiti Komoru i Ministarstvo zdravstva.
Članak 3.
Oglašavanje rada ordinacije, grupne prakse, zdravstvene ustanove i trgovačkog društva dozvoljeno je samo ukoliko je član Komore od ministra nadležnog za zdravstvo ishodio odgovarajuće rješenje o obavljanju djelatnosti iz područja dentalne medicine.
 

II. NAČIN OGLAŠAVANJA

a/ ploča
Članak 4.
Član Komore može istaknuti ploču uz ulaz u građevinu u kojoj se nalaze prostorije za obavljanje dentalne medicine te na ulaznim vratima ordinacije, grupne prakse, zdravstvene ustanove odnosno trgovačkog društva.
Ploča iz stavka 1. ovog članka može sadržavati najviše ime i prezime, odnosno naziv, specijalnost, adresu, oznaku djelatnosti i radno vrijeme pružatelja dentalne usluge.
Na ploči iz stavka 1. ovog članka ne smiju se koristiti fotografije, slike ili bilo koje drugo vizualno rješenje, osim loga.
b/ tisak, stručni časopis i ostali oblici oglašavanja
Članak 5.
Član Komore može se oglašavati u dnevnom, tjednom ili mjesečnom tisku, stručnim časopisima i u ostalim oblicima oglašavanja, isključivo na temelju dopusnice Povjerenstva za ocjenu sukladnosti predloženog oglasa sa dentalnom etikom i deontologijom (u daljnjem tekstu: Povjerenstvo), na način koji u potpunosti odgovara etičkim stručnim i znanstvenim principima dentalne struke te je u skladu s odredbama Kodeksa dentalne etike i deontologije, odredbama ovog Pravilnika i ostalih propisa koji se odnose na oglašavanje člana Komore.
Oglas iz stavka 1. ovog članka može u načelu sadržavati samo podatke iz rješenja Ministarstva zdravstva o obavljanju djelatnosti iz područja dentalne medicine.
c/ sredstva javnog priopćavanja
Članak 6.
Oglašavanje člana Komore u sredstvima javnog priopćavanja (radio, televizija i sl.) nije dozvoljeno.
Članak 7.
vezan uz ordinaciju, grupnu praksu, zdravstvenu ustanovu ili trgovačko društvo u kojima tu djelatnost obavlja.
Članak 8.
Reklamiranje područja rada izvan registrirane djelatnosti, odnosno djelatnosti koja prelazi okvire struke ili ulazi u područje rada drugih specijalnosti, te izaziva nelojalnu konkurenciju nij e dozvolj eno.
Isto tako nije dozvoljeno oglašavanje i korištenje nepostojećeg stručnog naziva (tkz. lažno predstavljanje). Član Komore može se oglašavati samo sukladno stručnom nazivu koje je navedeno u odobrenju za samostalan rad, odnosno dozvoli za rad.
Članak 9.
Fotografije, slike i druga vizualna rješenja moraju biti u skladu s etičkim načelima i ne smiju obmanjivati, odnosno dovoditi u zabludu pacij enta (tkz. osmjesi, garancije kvalitete i sl.)
d/ Internet, web stranica i ostali oblici oglašavanja na društvenim mrežama
Članak 10.
Član Komore može se oglašavati na slobodnom mediju - internetu, web stranici i ostalim oblicima oglašavanja na društvenim mrežama, na način da pruža relevantne informacije pacijentima u cilju osiguravanja slobodnog tržišta unutar Republike Hrvatske i EU.
Oglašavanje iz stavka 1. ovog članka ne podliježe ocjeni Povjerenstva.
 

III. IZDAVANJE DOPUSNICE

Članak 11.
Član Komore koji se želi oglašavati obvezan je Stručnoj službi Komore podnijeti:
  • zamolbu za ocjenu sukladnosti oglasa sa dentalnom etikom i deontologijom;
prijedlog teksta;
  • konačni prijedlog dizajna odnosno vizualnog rješenja;
način oglašavanja (tisak, stručni časopisi itd.);
dokaz o izvršenoj uplati naknade čiju visinu određuje Izvršni odbor Komore;
Stručna služba Komore dostavlja zaprimljenu zamolbu i cjelokupnu dostavljenu dokumentaciju Povjerenstvu.
 
Ukoliko Povjerenstvo ocijeni da je oglas u skladu sa dentalnom etikom i deontologijom, izdaje dopusnicu s brojem, koja vrijedi godinu dana od dana njezinog izdavanja. Dopusni broj mora biti vidljivo istaknut u donjem desnom uglu dopusnice.
Unutar vremenskog razdoblja od godine dana, član Komore može se oglašavati neograničeni broj puta, ali samo u skladu s izdanom dopusnicom.
Ukoliko Povjerenstvo ocijeni da oglas nije u skladu sa dentalnom etikom i deontologijom, vratit će isti na doradu. U slučaju da niti tada oglas nije odgovarajući, član Komore mora podnijeti novu zamolbu.

 

NEPROPISNO OGLAŠAVANJE
Članak 12.
Isticanje naziva i oglašavanje člana Komore suprotno odredbama ovog Pravilnika predstavlja disciplinsku povredu.
Način provođenja postupka iz članka 1. ovog članka, disciplinske mjere i kazne za kršenje odredbi ovog Pravilnika određene su općim aktom Komore.
Ukoliko se utvrdi da se član Komore prvi puta oglašava suprotno odredbama ovog Pravilnika, dostavit će mu se opomena i izvršiti odgovarajući zapis u njegovom registru.
Ukoliko se utvrdi da se član Komore oglašava suprotno odredbama ovog Pravilnika i nakon dostavljene opomene, pokrenut će se postupak pred Časnim sudom prvog stupnja pri Komori.
Članak 13.
Ukoliko odgovorna osoba pružatelja dentalnih usluga nije član Komore, predsjednik Povjerenstva podnosi prijavu zdravstvenoj inspekciji Ministarstva zdravstva s prijedlogom za donošenje rješenja o prestanku prava na obavljanje djelatnosti dentalne medicine.
 
PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE
Članak 14.

Danom stupanja na snagu ovog Pravilnika, prestaje važiti Pravilnik o načinu oglašavanja člana Komore koji je donesen na 14. sjednici Upravnog vijeća Komore 2. lipnja 2009. godine te njegove izmjene i dopune koje su donesene 2010. i 2011. godine.

Članak 15.
Ovaj Pravilnik stupa na snagu osmog dana od dana objave na oglasnoj ploči Komore, a objavit će se i u glasilima Komore.
 
KLASA: 011-02/19-01/07
URBROJ: 497-01/01-19-01
Zagreb, 15. travnja 2019.
 
PREDSJEDNIK UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Miroslav Sikora, dr. med. dent.
sikora potpis pecat

 

hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store