Image
Na temelju toĉke 1. ĉlanka 33. i ĉlanka 76. proĉišćenog teksta Statuta Hrvatske stomatološke komore («Narodne novine“ br. 13/10) Upravno vijeće Hrvatske komore dentalne medicine (u daljnjem tekstu: Komora) na svojoj 27. sjednici, održanoj 30. studenog 2010. godine donosi
 

Pravilnik

O NAČINU OSTVARIVANJA JAVNOSTI RADA KOMORE

OPĆE ODREDBE

Članak 1.

Odredbama ovog Pravilnika određuje se naĉin ostvarivanja javnosti rada Komore, način komunikacije s javnošću i medijima te djelokrug, imenovanje i način rada glasnogovornik Komore.
Članak 2.
Sukladno odredbama Statuta Komore, Komoru predstavlja i zastupa predsjednik Komore.
Članak 3.
Svi dužnosnici Komore obvezni su se obraćati javnosti putem glasnogovornika, a u slučaju potrebe direktnog istupa, svoj istup moraju uskladiti s odredbama ovog Pravilnika.

 

DJELOKRUG RADA

Članak 4.

Glasnogovornik Komore zadužen je za komunikaciju s javnošću i
medijima.
Tijekom svoga rada glasnogovornik će:
1/ sukladno etici i deontologiji struke dentalne medicine i dentalne tehnike te smjernicama koje odreĊuju tijela Komore, izvješćivati javnost putem medija o pitanjima i problemima vezanim uz obavljanje dentalne medicine i dentalne tehnike;
 
2/ sukladno odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama i Odluci o Katalogu informacija Komore, omogućiti pristup informacijama koje posjeduje, raspolaže ili nadzire Komora kao pravna osoba s javnim ovlastima;
3/ sukladno odredbama Zakona o medijima osigurati dostupnost javnim informacijama te davati toĉne, potpune i pravovremene informacije za javnost o pitanjima iz djelokruga rada Komore;
4/ sukladno odredbama Zakona o medijima u primjerenom roku davati novinarima zatražene informacije;
5/ sukladno odredbi Zakona o medijima oglasiti plaćenu obavijest;
6/ sukladno odredbama Zakona o medijima te odredbama Pravila za ostvarivanje prava na ispravak u programima radija i televizije od glavnog urednika ili direktora programa zahtijevati da bez naknade objavi ispravak objavljene informacije kojom su bila povrijeđena prava i interesi članova Komore;
7/ sukladno odredbi Zakona o medijima podnijeti zahtjev glavnom uredniku da besplatno objavi odgovor na objavljenu informaciju u kojoj je spomenut naziv Komore ili je na neki drugi naĉin s njom u izravnoj vezi.
Sukladno uvjetima propisanim u odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama i općem aktu Komore, glasnogovornik Komore uskratit će pravo na pristup informaciji.

 

IMENOVANJE I RAZRJEŠENJE

 

Članak 5.

Predsjednik Komore imenuje i razrješava glasnogovornika Komore, ĉiji se rad odnosi na sva područna sjedišta Komore.

 

NAČIN RADA

Članak 6.

O svim zaprimljenim zahtjevima za istup u javnosti te zaprimljenim upitima novinara medija, glasnogovornik je obvezan izvijestiti predsjednika Komore te po potrebi ostala radna tijela Komore.
Članak 7.
U okviru svog djelovanja, glasnogovornik može surađivati s povjerenstvima i drugim tijelima Komore, glavnom tajnicom Komore, drugim komorama, stomatološkim fakultetom i studijima dentalne medicine, zdravstvenim i znanstvenim ustanovama, osiguravajućim društvima, ordinacijama dentalne medicine, dentalnim laboratorijima te drugim fiziĉkim i pravnim osobama.
 
Članak 8.
Glasnogovornik i ostali dužnosnici Komore obvezni su prije istupa u javnost ishoditi suglasnost predsjednika Komore, odnosno u njegovoj odsutnosti zamjenika predsjednika Komore ili glavnog tajnika Komore.
Ĉlanak 9.
Sukladno odredbama Zakona o medijima i odredbama Zakona o pravu na pristup informacijama, glasnogovornik izvješćuje javnost te odgovara za točnost danih informacija.
V. PRIJELAZNA I ZAVRŠNA ODREDBA
Članak 10.
Ovaj Pravilnik stupa osmog dana od dana objave na oglasnoj ploĉi
Komore.
Broj: 04/10-2010.
Zagreb, 30. studenog 2010.
PREDSJEDNIK
UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Mr. sc. Darko Raĉki, dr. med. dent.
Ovim potvrđujem da je ovaj Pravilnik objavljen na oglasnoj ploĉi Komore 1. prosinca 2010. godine te je stupio na snagu 9. prosinca 2010. godine.
 
PREDSJEDNIK
UPRAVNOG VIJEĆA KOMORE
Mr. sc. Darko Rački, dr. med. dent.

 


hkdm gray
HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE (HKDM) je samostalna i neovisna staleška i stručno poslovna organizacija doktora dentalne medicine, dentalnih tehničara, dentalnih asistenata i dentalnih higijeničara na području Republike Hrvatske sa svojstvom pravne osobe i javnim ovlastima. HKDM štiti prava i interese svojih članova te brine o ugledu i unapređenju njihove struke. HRVATSKA KOMORA DENTALNE MEDICINE  zastupa i predstavlja svoje članove pred državnim tijelima i drugim tijelima u zemlji i inozemstvu.
Za sva pitanja nazovite
+385 1 4886 710
ili pošaljite poruku na
hkdm@hkdm.hr

Image
Preuzmite mobilnu aplikaciju
HKDM-a


 
 








 


 
 








 
hkdm-google-play
hkdm-app-store